Volontirajući rastemo – kaže mlada volonterka Jelena Crnjac

24.06.2020. - Naši volonteri - Novosti

Ovog puta predstavljamo volonterku koja svojim angažmanom pomaže mnogima koji su socijalno ugroženi, a trebaju pomoć u učenju

MOLIM VAS DA NAM SE UKRATKO  PREDSTAVITE: Ja sam Jelena Crnjac, imam 27 godina.  Po struci sam magistra edukacije matematike i informatike. Trenutno sam zaposlena na mjestu učiteljice matematike u OŠ Kamešnica u Otoku. Imam obitelj – roditelje i dva brata. To je otprilike to.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRATE? Kada sam se zaposlila postala sam član Školskog volonterskog kluba i to smatram svojim početkom volontiranja. U projekt Župe Gospe Sinjske sam se uključila ove godine. Sam projekt besplatnih repeticija bio je predviđen od listopada 2019. do lipnja 2020. i plan je bio da se održavaju u samostanskim prostorijama u trajanju od dva školska sata, ali dogodila nam se  situacija s virusom COVID-19. Nismo se mogli sastajati, ali ja sam djeci koja su dolazila na te repeticije ipak nastavila pružati on line pomoć pri učenju, tako da sam volontirala i tada.

ŠTO NA VAŠE VOLONTIRANJE KAŽE VAŠA OBITELJ, KOLEGE, PRIJATELJI I OKOLINA? Moji su u početku bili iznenađeni, ali su poslije prihvatili i podržavaju me – svima je to pozitivna stvar. Samo volontiranje pruža osjećaj zadovoljstva koje želim da svako proba i osjeti. Dugo sam nalazila razne isprike sama za sebe, ali kada posložiš svoj život onda shvatiš da je vrijeme i da nešto vratiš zajednici. To je jedno lijepo i pozitivno iskustvo. Najvažnije mi je da sam ostala u svojoj struci, a djeca kao djeca, mogu pružiti taj jedan osjećaj zadovoljstva i sreće jer oni su zbilja neiskvareni. Ove godine su se u samostanskim prostorijama održavale besplatne repeticije za učenike slabijeg imovinskog stanja. Bila je organizirana pomoć iz  premeta: matematika, hrvatski i engleski jezik (najviše), zatim predmetna nastava: engleski (jedna skupina), fizika (dvije skupine) i matematika (četiri skupine) za osnovnoškolce. Što se tiče srednje škole bile su organizirane samo instrukcije iz matematike.

KOJA VAM JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMATE LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ DA PODIJELITE S NAMA? Iako mi je projekt besplatnih repeticija u crkvi  tek u početku,  djeca i ja  smo jednom prilikom ostali zaključani u samostanskim prostorijama – to je bila takva zbrka da smo se na kraju svi smijali. Ostalo su sve školske aktivnosti gdje obilježavamo i Dan volontera – organiziramo prodaju kolača i sve što se uprihodi doniramo raznim udrugama ili institucijama kao što je Centar Juraj Bonači. Ove godine smo imali buvljak i sva sredstva su išla za jednog našeg učenika siromašnijeg imovinskog stanja. Imali smo i akcije Daruj večeru, gdje smo sakupljali sredstva za Udrugu Most iz Splita koji se brinu o beskućnicima. Imamo i socijalnu samoposlugu kao i Dan ružičastih majica. To je akcija u kojoj organiziramo u kinu Kamešnica projekcije filmova za djecu viših i nižih razreda sa simboličnim cijenama ulaznica i nakon toga prikupljena  sredstva darujemo u dobrotvorne svrhe. Radili smo i radionice s korisnicima Centra Juraj Bonači kod njih, a isto tako oni su jednom bili kod nas u sklopu Dana šarenih čarapa.

IZ VAŠEG ISKUSTVA, MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO KOJE IM KASNIJE MOŽE POMOĆI U ŽIVOTU, ALI I PRI ZAPOŠLJAVANJU? Naravno da može, smatram da volontiranje svima može biti dobro iskustvo, ali i dobra odskočna daska za daljnji život.

JE LI VOLONTIRANJE ZA VAS POZITIVNA STVAR I BISTE LI GA PREPORUČILI DRUGIMA? Po meni, to je najpozitivnija stvar i preporučam svima. Dakle, pozivam sve ljude koji su spremni odvojiti malo svoga vremena za druge i podijeliti svoja znanja i vještine kako bi pomogli bilo pojedincima, bilo obiteljima.

ŠT0 BISTE IM PRI TOME REKLI? Pa odvažite se i skočite u volontiranje, to vam može donijeti samo dobro.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić