Voli volontirati – Josip Cvitković iz Hrvaca

15.12.2023. - Naši volonteri - Novosti

I drugi mladić kojeg predstavljamo dolazi iz Hrvaca. Volontira na glazbenim festivalima i drugim kulturnim događajima, ali voli pomagati gdje stigne.

KRATKO NAM SE PREDSTAVI:

Moje ime je Josip Cvitković, imam 27 godina i radim u skladištu. Bavim se sviranjem, pjevanjem i pisanjem tekstova i poezije, kako kraćih, tako i dužih.

Od obitelji imam majku, oca i brata. Nisam baš nešto poznat, ali ako bih morao birati onda bih rekao da sam najviše poznat po bendu u kojem sviram, a koji se zove Radagast.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRAŠ?

Volontiram od malih nogu, ali prvo pravo sjećanje mi je SARS 2014. Volontiram više puta godišnje, često i na manjim manifestacijama, poput recimo manifestacija koje je organizirao KUD iz Hrvaca. Volontiram na Gljevstocku i na glazbenom festivalu Nebesa fest. Volim volontirati posebno u svojoj branši, a u prilog tome govori i činjenica da i moj brat volontira na moju preporuku.

ZAŠTO VOLONTIRAŠ I KAKO TO UTJEČE NA TVOJ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

Volontiram jer želim pomoći glazbenoj sceni da se razvije, a i drago mi je biti s prijateljima. Uglavnom volontiram jer volim pomoći.

Volontiranje na takvim glazbenim  manifestacijama utječe pozitivno na mene zato što vidim da još uvijek ima ljudi koji imaju volje da se bave takvim stvarima i da potiču razvoj kulture. A na kraju, kada sve prođe u redu, osjećaj je fenomenalan.

ŠTO NA TVOJE VOLONTIRANJE KAŽU RODITELJI, PRIJATELJI I KOLEGE?

Mojim volontiranjem uglavnom su svi zadovoljni. Neki moji prijatelji počeli su i sami volontirati kad su vidjeli da to na mene pozitivno utječe. Moj brat Ivan isto volontira, često na istim aktivnostima kao i ja tako da se znamo jako dobro zabaviti. To se nekako uvuče pod kožu i samo se kotrlja.

KOJA TI JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMAŠ LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ DA PODIJELIŠ S NAMA?

Najdraža aktivnost mi je rad s novim ljudima.

Trenutno se ne mogu sjetiti nikakve konkretne smiješne priče, ali sve je uvijek dosta pozitivno i opušteno na takvim aktivnostima.

MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO?

Volontiranje može pomoći mladim ljudima jer radom steknu neke vještine koje ne bi mogli drugačije, a i prijateljstva koja se tu sklope znaju trajati jako dugo.

Također, to je nešto što možete spomenuti u razgovoru za posao. Svaki poslodavac voli čuti da je osoba spremna za rad i da može raditi u timu.

JE LI VOLONTIRANJE ZA TEBE POZITIVNO ISKUSTVO, BI LI GA PREPORUČIO DRUGIMA I ŠTO BI IM PRI TOME REKAO?

Volontiranje je za mene jako pozitivna stvar i naravno da bih je preporučio svima koji žele i imaju volje i vremena.

Ako se odlučite na volontiranje imajte dosta strpljenja, ali vjerujte, zabavit ćete se.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić