Uz ljubav prema knjigama, ima vremena i za volontiranje

09.07.2012. - Naši volonteri - Novosti

Akcija uklanjanja ambrozije (druga s lijeva)   Volonterka koju predstavljam ima iza sebe niz akcija, puno volonterskih sati i novih prijateljstava koje je kroz to ostvarila, pa evo što je ona podjelila s nama.
DRAGA ROMANA, UKRATKO NAM SE PREDSTAVI: Ja sam Romana Jadrijević, od prošle godine diplomirana magistra knjižničarstva i sretna sam što mogu reći da imam posao u ovakvim vremenima, pa makar na zamjenu. Obitelj? Moja majka i svi ljudi koje volim. Interesi? Raznorazni, volim čitati knjige, pričati sa zanimljivim ljudima, ići na izlete u prirodu, kampiranja, kajaking, planinarenje, iako su mi se fizičke aktivnosti nekako uspjele drastično smanjiti otkad sam otišla na faks. Najviše od svega volim pisati – priče, pjesme, zasad samo začetke romana, različitih stilova i žanrova.
OD KADA VOLONTIRAŠ I GDJE NAJČEŠĆE: Računa li se praksa na faksu? Iskreno, ne mogu se točno sjetiti kad sam prvi put volontirala, prije 3 ili 4 godine otprilike, a gotovo svako moje volontiranje bilo je u Udruzi Srma.
ZAŠTO BAŠ TA UDRUGA: Za Udrugu sam saznala preko mame, ona je jedna od osnivačica. Tek kad sam saznala za postojanje Udruge i čime se ona bavi, upoznala sam se s pojmom volontiranja. Moram priznati da me mama u početku ponekad vukla sa sobom na akcije, samo da me pomakne iz ljetnog ljenčarenja (jedino doba kad ne bih bila na faksu nego doma), pa sam tako lagano ušla u svijet volontiranja. Udruga Srma mi je najdraža za volontiranje jer ima raznovrsne akcije i tu mogu pomagati na različite načine i rasti kao osoba.

Sastanak volontera u vezi ambrozije (u sredini)   MOŽEŠ LI NAM REĆI NA KOJIM SI SVE AKCIJAMA SUDJELOVALA, I KOJA TI JE NAJDRAŽA: Sudjelovala sam u različitim akcijama i projektima, poput ljetnih kreativnih radionica za djecu, posjeta starijim osobama u Sinju, uklanjanja ambrozije, posjeta Centru za rehabilitaciju u Vrlici, bojanja klupa u Centru Juraj Bonači i tako dalje. Izdvojila bih bojanje klupa, koje je bilo jako zabavno, veselo i kreativno (i još ima posla!), kao i posjete starijim osobama u Sinju koje žive same. Šjor Ante je bio jako zanimljiv sugovornik i sa svoje 92 godine života ima bolje pamćenje od mene, da ne govorim o događajima iz svog života koje ima za ispričati.
Seminar biodinamičke poljoprivrede s Bernardom i Josipom Orehovec iz Čakovca, imanje obitelji Šego, Suhač (po sredini, s košarom)
ZAŠTO TI VOLONTIRAŠ: Zato što me to ispunja na način na koji ne može ništa drugo. Sam osjećaj da si nešto učinio, besplatno, bez da tražiš išta za sebe, i time možda nekome i pomogao, bilo to organizirano ili ne, je neprocjenjiv, mijenja te kao osobu i postaješ (bar se nadam) netko bolji. Osim toga, družiš se s različitim ljudima, povećava se tolerancija na različitosti, radiš razne stvari koje možda inače ne bi radio, i samim time širiš svoje horizonte, a to je uvijek dobro i korisno.

Večera za Dan žena (desno)
ŠTO BI TI REKLA POTENCIJALNIM VOLONTERIMA: Pokušajte, nemate što izgubiti, a moglo bi vam se svidjeti. Nešto drugačije i bolje u životu uvijek dobro dođe, a volontiranje i druženje s ljudima je sigurno bolje od računala, interneta, igrica, televizije i sličnoga.

Akcija uklanjanja ambrozije (druga s lijeva)   KAKO VIDIŠ SRMU ZA PET GODINA: Vidim je s većim brojem članova i volontera, s više akcija i još više različitih područja djelovanja koja će pokrivati. Vidim je kao još bolju Udrugu koja čini još više dobra u svojoj zajednici.   Razgovor vodila: Dijana Filipović Grčić