URUPDR Udruga koja njeguje sjećanje na Domovinski rat

25.11.2020. - Organizatori volontiranja

Udruga koja čuva spomen na Domovinski rat i sve njegove žrtve, posebno one koji su najranjiviji. Predočili su nam kako preživljavaju najteže dane i šta ih izvuče.

ŠTO RADI VAŠA UDRUGA I KOJI SU GLAVNI CILJEVI VAŠEG RADA?

Udruga aktivnim sudjelovanjem članova obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja radi na očuvanju digniteta i promicanju vrijednosti Domovinskog rata i poboljšanju kvalitete življenja članova, kroz ostvarenje njihovih prava proisteklih iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i njihovih obitelji. Organiziramo i sustavno skrbimo o očuvanju vrijednosti Domovinskog rata te časti i ugledu branitelja i žrtava Domovinskog rata. Pomažemo članovima oko uključivanja u psihosocijalne programe i druge zdravstvene i sportske aktivnosti radi poboljšanja zdravstvenog stanja, eliminacije stresa i drugih zdravstvenih tegoba.

TKO SU SVE VAŠI KORISNICI I NA PODRUČJU KOJIH GRADOVA I OPĆINA RADITE?

Udruga djeluje na području Grada Sinja i cijele Cetinske krajine, a od 2013. godine naši su korisnici i djeca s područja Splitsko-dalmatinske županije. Korisnici su nam članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja – djeca, roditelji, braća, sestre, udovice i ostali hrvatski branitelji koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

KOJE SVE AKTIVNOSTI PROVODITE TIJEKOM GODINE I KOME SU NAMIJENJENE?

Aktivnosti koje mi provodimo tijekom godine namijenjene su obiteljima poginulih, nestalih i umrlih branitelja Domovinskog rata. Osiguravamo dostojno obilježavanje obljetnica stradanja hrvatskih branitelja, a za svakog od njih osiguravamo cvjetne aranžmane i svijeće. Odlazimo i na obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, uključujući i sve vojnoredarstvene akcije. A ono što je posebno bitno za članove naše Udruge je organiziranje duhovne obnove za sve. Znači, odlazimo u neko svetište gdje zajedno molimo. Sve te situacije koje su naši korisnici prošli jednostavno su nezaboravne i svaki naš susret završava suzama.

SUDJELUJU LI U VAŠEM RADU VOLONTERI? IZDVOJITE NAM NEKE USLUGE, AKTIVNOSTI I VOLONTERSKE PROGRAME KOJE NUDITE VOLONTERIMA. IMATE LI PROGRAME ZA MLADE VOLONTERE (15 – 30 godina) I ZA VOLONTERE SENIORE (60 i više godina)?

Naravno da sudjeluju. Naši volonteri su ujedno i članovi Udruge i sudjeluju u svim događajima koje mi organiziramo, naravno volonterski. Kada odlazimo na mimohode ipak treba netko da vodi veću grupu ljudi. Mimohod na Ovčari pod nazivom „ Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga“ je mimohod koji spaja dvije najveće grobnice u Hrvatskoj – Vukovar i Ovčaru i tu nam je potreban veliki broj volontera. Volonteri su nam potrebni i prilikom zdravstvenih akcija – već dugo godina po projektu iz Ministarstva hrvatskih branitelja RH odrađujemo ultrazvučne preglede dojki za žene. Pregleda se negdje od 100 do 120 žena i tu su nam također potrebni volonteri.

U ČEMU NAJVIŠE UŽIVAJU VOLONTERI?

Svi oni žele pripomoći i doprinijeti da sve što radimo prođe na najbolji mogući način, a kada pomažu drugima osjećaju se i oni vrjednije. Vole kada putujemo i prilikom putovanja pustimo te emocije da izbiju, a kada sve prođe, nakon suza i tuge, mi i zapjevamo.

ŠTO MISLITE KOJE BI USLUGE BILE NAJPOTREBNIJE NA VAŠEM PODRUČJU?

Mi u sklopu svoje Udruge zadovoljavamo sve svoje potrebe, pišemo projekte prema ministarstvima, Županiji, Gradu i pokriveni smo u svim segmentima. Jedino što bismo voljeli je da se na obilježavanjima tih nekih važnijih obljetnica više uključe i školska djeca, da se upoznaju s ratnim zbivanjima kako na području Republike Hrvatske tako i na našem području. A to smo nekako i sami počeli raditi kroz Dane otvorenih vrata udruga – tada smo pozivali škole da posjete naše prostorije i spomen sobu. Međutim, ova situacija s pandemijom nam je sve poremetila.

KAKO SE VOLONTERI MOGU UKLJUČITI U VAŠ RAD?

U naš rad se mogu uključiti svi. Svi koji imaju volju i želju da očuvaju tekovine Domovinskog rata, koji žele pridonijeti ovim vrijednim i dostojnim ljudima mogu se javiti i uvijek su dobrodošli.

Vaši kontakt podaci:

URUPBDR

Petrovac 2

21 230 Sinj

Tel: 021/822 332

Mob: 098/873 95 24

Razgovor vodila: Dijana Filipović – Grčić

« natrag