Predstavljeni rezultati projekta za Mjesne odbore

20.12.2012. - Novosti

U uredu Udruge Srma 20.12. je održana konferencija za novinare kojoj su nazočile novinarke Hit radija / portala Ferata i Rado Splita / Sinjskih novina. Novinarima koji su bili spriječeni u dolasku informacija je upućena elektroničkim putem. Nazočnim novinarkama predstavljeni su: REZULTATI PROVEDBE PROJEKTA ”MJESNI ODBORI – GENERATORI RAVNOMJERNOG LOKALNOG RAZVOJA” UKRATNO O PROJEKTU: – o pravnom okviru, organizaciji volontiranja i prikupljanju sredstava educirana 44 predstavnika iz 14 MO s područja Grada Sinja – anketirano 5% ili 1249 građana na području Grada Sinja: radom MO zadovoljno ili donekle zadovoljno manje od trećine građana, gotovo polovica ne prati rad MO, gotovo dvije trećine građana ne znaju tko im je predsjednik MO – tiskano i podijeljeno 2000 komada INFO LETKA s kontakt podacima o članovima MO – provedeno 5 volonterskih aktivnosti sa 119 volontera Ciljevi projekta su: – aktivni građani koji su zainteresirani i uključeni u rješavanje problema u lokalnoj zajednici – kontinuirano djelovanje mjesnih odbora za opće dobro – uključenost gospodarskog sektora i udruga u planiranje i provedbu aktivnosti za rješavanje problema u lokalnoj zajednici Projekt je bio namijenjen članovima mjesnih odbora s područja Grada Sinja i svim građanima u Mjesnim odborima, te je za korisnike bio besplatan. PROVEDENE PROJEKTNE AKTIVNOSTI:INFO LETAK S KONTAKT PODACIMA O MO GRADA SINJA – tiskano i distribuirano 2000 komada info letaka s kontakt podacima članova svih 14 mjesnih odbora s područja Grada Sinja; INFO LETAK O MO objavljen i dostupan na web stranici Srme. – EDUKATIVNE RADIONICE – Organizirano je i provedeno 6 edukativnih radionica za 44 predstavnika iz svih 14 Mjesnih odbora: pravni okvir djelovanja Mjesnih odbora predstavljala je diplomirana pravnica Marija Pupić Vurilj, o organizaciji volontiranja educirala je Dijana Filipović Grčić, certificirani menadžer volontera i koordinator volontera, a o načinima financiranja rada Mjesnih odbora i privlačenju sredstava u lokalna naselja govorila je Snježanka Jadrijević, voditeljica razvojnih programa i Lokalnog volonterskog centra Sinj.

datum Mjesto Mjesni odbor Br. prisutnih
7.5.2012. Sinj, vijećnica MO Glavice, MO Suhač 13
21.6.2012. Sinj, vijećnica MO Sinj 6
19.10.2012. Sinj, vijećnica MO Lučane, MO Radošić, MO Zelovo 6
24.10.2012. Gljev, mjesni dom MO Gljev, MO Obrovac sinjski, MO Bajagić 8
29.10.2012. Karakašica, PŠa OŠ M.M. MO Karakašica, MO Jasensko, MO Čitluk 5
15.11.2012. Turjaci, restoran Gloria MO Brnaze, MO Turjaci 6
      44
  – Organizirano 5 VOLONTERSKIH AKCIJA u suradnji s Mjesnim odborima i drugim lokalnim dionicima:
datum Mjesto Aktivnost Mjesni odbor i dr. Broj prisutnih
21.8.2012. Glavice Čišćenje ambrozije MO Glavice, PD Svilaja 12
21.9.2012. Sinj Bojanje dorišnog zida Centra J. Bonači – Hrvatska volontira! MO Sinj, školski vol. klubovi OŠ MM, SSŠ BJJ, GDŠ 45
10.12.2012. Suhač Čišćenje ceste – sigurnost građana u prometu MO Suhač, MO Karakašica 26
19.12.2012. Sinj Čišćenje utvrde Kamičak MO Sinj, Turistička zajednica Sinj, Planinarsko dr. Svilaja… 16
20.12.2012. Han Blagdansko uređenje dvorišta OŠ Ivana Mažuranića MO Obrovac, OŠ Ivana Mažuranića 20
        119
Dostava humanitarne pomoći organizirana za 2 soc. ugrožene obitelji u Jasenskom i Lučanima (14.12. i 18.12.). S MO Jasensko dogovorena dugotrajnija pomoć socijalno ugroženoj obitelji – uređenje kuće u svrhu osiguravanja osnovnih uvjeta za život, a s MO Suhač sanacija krova obitelji u težem imovinskom stanju. Obje će se akcije organizirati u suradnji s Gradom Sinjem i privatnim poduzetnicima u 2013.g.   – ANKETIRANJE 5% GRAĐANA – provedeno anonimno anketiranje 1249 građana o radu MO, o prioritetnim problemima i o tome čime su zadovoljni. Ukupni opći podaci anketa pokazuju da je radom MO zadovoljno ili donekle zadovoljno manje od trećine građana, gotovo polovica ne prati rad MO, gotovo dvije trećine građana ne znaju tko im je predsjednik MO. Rezultati ankete objavljena i na web stranici Srme. Građani zadovoljni očuvanom prirodom i ljudima, nezadovoljni lošim autobusnim vezama i nedostatkom društvenih sadržaja .   – PREPORUKE GRAĐANA MO I GRADU SINJU – napravljene pisane preporuke aktivnosti za buduće razdoblje rada temeljene na prijedlozima anketiranih građana te upućene predsjednicima svih 14 Mjesnih odbora i Gradu Sinju s prijedlogom njihova uvrštenja u proračun za 2013.g.   – PREDSTAVLJANJE RADA MO NA WEB STRANICI SRME – na web stranici Srme objavljeni razgovori s predsjednicima svih 14 MO s područja Grada Sinja koji su govorili o radu MO, životu u njihovom naselju, što se konkretno napravilo i kako doživljavaju svoj volonterski rad   – RADIJSKA EMISIJA – 5.12. povodom Međunarodnog dana volontera u programu Hit radija u jednosatnoj emisiji predstavljeni rezultati Srmine ankete i gostovali predsjednici MO Brnaze, Suhač, Glavice i Karakašica, a telefonski i MO Sinj koji su govorili o radu MO i svom volontiranju.   – VIDLJIVOST PROJEKTA – projekt predstavljen na web stranici Srme 27.1.2012., putem tiska i distribucije 300 letaka s informacijom o projektu, 3. ožujka na sinjskoj Pijaci na info štandu projekt predstavilo 8 volonterki; predstavljanje projekta Mjesnim odborima Grada Sinja na sastanku održanom 7.3. – prisustvovali predstavnici 6 Mjesnih odbora Sinj, Glavice, Brnaze, Suhač, Obrovac i Lučane, što čini oko 20000 stanovnika Grada Sinja, ali se nije odazvalo 8 MO.   – NAJVEĆE POTEŠKOĆE PROJEKTA – Unatoč relativno dobroj suradnji s predsjednicima Mjesnih odbora, većina je MO unutar sebe razjedinjena stranačkom pripadnošću, rodbinskim i ne/prijateljskim vezama, sa nedovoljno tolerancije i spremnosti na suradnju i učenje. Svoj rad uglavnom temelje na starim, konzervativnim oblicima rješavanja problema – napiši i pošalji Gradu program i nakon toga čekaj i kritiziraj. Malo su im poznati drugi izvori financiranja, problemi se rješavaju unutar uskog kruga prijatelja, firme u kojoj rade ili politički podobnih. Više okrenuti rješavanju velikih infrastrukturnih problema, nego manjih poteškoća u naseljima gdje bi sami više radili.