Predstavljanje Zajednice sportskih udruga grada Sinja

28.10.2021. - Novosti - Organizatori volontiranja

28.10.’21

I sportski klubovi su, kao što znamo, udruge koje podliježu svim zakonima o udrugama. Imaju i svoje volontere, programe i korisnike. Kako to sve funkcionira? Koji su problemi i kako ih rješavaju? O svemu tome razgovarali smo s predsjednikom Sportske zajednice grada Sinja – Josipom Malbašom.

ŠTO RADI VAŠA UDRUGA I KOJI SU GLAVNI CILJEVI VAŠEG RADA?

Naša Udruga objedinjuje i provodi programe svih naših sportskih klubova u gradu Sinju. Kad smo rekli objedinjuje, znači programima ide prema Gradu Sinju, prema Gradskom vijeću odnosno gradonačelniku. Kada se donese Proračun Grada Sinja u njemu naravno stoji stavka – sport; klubovi  preko natječaja apliciraju za ta sredstva gdje provode svoje programe za koje su se već javnim pozivom prijavili. Jedna od naših uloga je i ta da se sredstva transparentno dodjeljuju.

TKO SU SVE VAŠI KORISNICI I NA PODRUČJU KOJIH GRADOVA I OPĆINA RADITE?

Naši korisnici su sve sportske udruge s područja grada Sinja, ali i šire. Obuhvaćeni korisnici su djeca i mladi, a u zadnje vrijeme imamo sve više i više osoba srednje životne dobi koji su afirmirani kroz razne klubove i sport u svrhu jačanja psihofizičkog stanja i samog njihovog zdravlja i nastavljaju trenirati.

KOJE SVE AKTIVNOSTI  PROVODITE TIJEKOM GODINE I KOME SU NAMIJENJENE?

Naša Zajednica sportskih udruga u biti ima nekoliko aktivnosti.  Ove smo godine, kao i lanjske, spriječeni u mnogim aktivnostima – što se tiče pandemije COVID-a 19. Glavne organizacije događaja su nam Olimpijada dječjih vrtića, „Open Fan Football School“ , a u narednoj godini planiramo napraviti jednu manifestaciju, u biti prezentaciju  sportova na našem području, gdje bi mi prezentirali svaki naš sportski klub s našim učesnicima koji će u biti pokazati svoje vještine i aktivnosti svima zainteresiranima.

SUDJELUJU LI U VAŠEM RADU VOLONTERI? IZDVOJITE NAM USLUGE/ AKTIVNOSTI/ VOLONTERSKE PROGRAME KOJE NUDITE VOLONTERIMA. IMATE LI VOLONTERSKE PROGRAME ZA MLADE (15-30) I VOLONTERE SENIORE (60 I VIŠE GODINA)?

Volonteri sudjeluju, primjerice, preko ovih projekata koje sam napomenuo – Olimpijada, Open Fan… isto kao i ova manifestacija iz sporta koja će biti u dogledno vrijeme – i tu će nam trebati volonteri. Volonterski se  održavaju i sportski tereni. Oni se mogu uključiti u naš rad kada god to žele. Tako da su volonteri uvijek dobro došli, svi koji žele volontirati mogu se osobno javiti meni, mi ćemo ih zabilježiti i krenuti u određene projekte.

U ČEMU NAJVIŠE UŽIVAJU VOLONTERI?

I volonteri su samo ljudi, najviše ih veseli neki odlazak negdje, boravak na nekom seminaru i neobavezno druženje. Volonteri vole i pratiti nastupe naših sportaša i naravno uživaju kada smo uspješni i kada pobjeđujemo.

ŠTO MISLITE KOJE BI USLUGE BILE NAJPOTREBNIJE NA VAŠEM PODRUČJU?

Sada odmah, to je malo teže odrediti.  Što se tiče volontiranja – definitivno se može uključiti veliki broj volontera u same sportske aktivnosti klubova. Klubovi uvijek imaju svoje aktivnosti koje samo jedan čovjek ili dva ne mogu provesti, znači treba širi krug ljudi da bi zadovoljili određene djelatnosti samoga kluba. Što se tiče samoga održavanja, kao što sam spomenuo, u  klubovima su isto tako potrebni volonteri koji će u dogledno vrijeme možda sami početi održavati travnate površine, npr. ljeti treba zalijevati travnate površine uvečer od 10 sati do 6 sati ujutro – kada je optimalno vrijeme, kada je teren koliko toliko hladan da bi se ta voda zadržala. Putem raznih projekata i programa potičemo rad udruga s mladima. Osobe starije životne dobi uključujemo u planinarska društva i boćarske klubove. Primjerice, imamo jedan nedostatak – to nam je kuglana u Sinju koja bi bila neophodna za ove osobe srednje ili starije životne dobi. Tu se pokazuje veliki interes za kuglanu. Kuglana je definitivno trenutni prioritet u gradu Sinju. Netko će opet reći da trebamo ulagati u djecu i mlade, ali moramo misliti i o psihofizičkom stanju njihovih roditelja, djedova i baka.

KAKO SE VOLONTERI MOGU UKLJUČITI U VAŠ RAD?

Volonteri se mogu sami uključiti bilo da dođu osobno ili mogu poslati mail na Zajednicu sportskih udruga grada Sinja. Osobno se mogu javiti na adresi: Ulica alaj-čauša Frane Bareze Šore 1.  (točno iznad Hit Radija) ili osobno predsjedniku Josipu Malbaši.

VAŠI KONTAKT PODACI:

Josip Malbaša

Zajednica sportskih udruga grada Sinja

Ulica alaj-čauša Frane Bareze Šore 1

Mob: 098/597465

Email: sportska-zajednica.sinj@hotmail.com