Predstavljamo Ženski rukometni klub “Sinj”

29.04.2022. - Novosti - Organizatori volontiranja

29.04.’22

Sport, kao važan segment  života svakog čovjeka, promovira se u svim sportskim klubovima. Kada jedan takav klub u našem gradu ponudi uslugu za djecu s teškoćama u razvoju, onda su oni vrijedni pažnje. Stoga vam predstavljamo Rukometni klub Sinj, a razgovarali smo s tajnicom kluba Žanom Majić

ŠTO RADI VAŠA UDRUGA I KOJI SU GLAVNI CILJEVI VAŠEG RADA?

Ženski rukometni klub Sinj u ovom trenutku broji nešto više od 100 djevojčica i to je naš primarni cilj – mlađe dobne skupine, uzrasti, natjecanja, razvijanje omladinskog pogona, odnosno stvaranje jedne baze kluba, jednog zdravog temelja kluba jer smo mi oduvijek bili rasadnik talenata. Znači, želimo stvoriti iz naše škole rukometa naše igračice, pa ako bude uspjeha, vratiti se u najviši rang natjecanja ili pružiti tim curama priliku da se nastave razvijati sukladno svojim željama, ciljevima i školovanju u nekim većim gradovima.

TKO SU VAŠI KORISNICI I NA PODRUČJU KOJIH GRADOVA I OPĆINA RADITE?

Kao što sam rekla, to su djevojčice od sedme godine života pa sve dok se žele baviti ovim sportom. Za sada djelujemo na području Sinja i općine Hrvace, gdje očekujemo da ćemo u vrlo skorom roku dobiti  nekakve termine u školskoj dvorani.

KOJE SVE AKTIVNOSTI PROVODITE TIJEKOM GODINE I KOME SU NAMIJENJENE?

Provodimo rukometne aktivnosti u ovoj prvoj, mlađoj skupini i to je univerzalna škola sporta gdje djeca prolaze kroz sve sportove, ponajviše kroz elemente atletike, gimnastičke elemente i slično. One naravno igraju i mini rukomet jer ih od samih početaka učimo da osjete taj natjecateljski duh i žar natjecanja. Nakon toga prelazimo u veći rukomet i one imaju svoje natjecateljske skupine po kategorijama, onda provodimo rukometne aktivnosti. Također smo se, kao klub, priključile projektu ,,Handball in“ koji je pokrenut u Zagrebu od strane  bivše rukometašice Maide Arslanagić. Projekt se za sada provodi samo u Zagrebu, Sinju, Metkoviću i Sarajevu i to jednom tjedno. Provode se ponajviše rukometne aktivnosti, kao i ostale sportske aktivnosti, u gradskoj sportskoj dvorani za korisnike Centra Juraj Bonači. Odaziv je izuzetno dobar, imamo tridesetak korisnika koji dolaze redovito na treninge, no nažalost nemamo mogućnosti više termina. To nam je veliki problem jer bi odaziv bio još veći. Kontaktirali su nas ljudi iz okolnih gradova i općina koji bi rado doveli djecu u popodnevnim satima, nakon nastave, ali nažalost nemamo termina.

SUDJELUJU LI U VAŠEM RADU VOLONTERI? IZDVOJITE NAM NEKE USLUGE, AKTIVNOSTI I VOLONTERSKE PROGRAME KOJE NUDITE VOLONTERIMA. IMATE LI PROGRAME ZA MLADE VOLONTERE (15-30 GODINA) I ZA VOLONTERE SENIORE (60 I VIŠE GODINA)?

Najviše nam sudjeluju volonteri u projektu ,, Handball in” jer djeca s poteškoćama i mladi trebaju svatko svog asistenta. Što se tiče kluba, imamo dva trenera koji nisu volonteri, a svi mi ostali u klubu volontiramo i odrađujemo logističke i druge poslove.

U ČEMU NAJVIŠE UŽIVAJU VOLONTERI?

Moram priznati da volonteri najviše uživaju kada vide radost i zadovoljstvo na licima djece bilo u organizaciji turnira ili organizaciji događanja.

ŠTO MISLITE, KOJE BI USLUGE BILE NAJPOTREBNIJE NA VAŠEM PODRUČJU?

Na našem području potrebne su tjedne edukacije i podrška za najmlađe i djecu od strane logopeda, psihologa i nutricionista. Mislim da djeca danas imaju velikih problema s prehranom i  načinom života općenito. Sport ih izvlači od takvog načina života, ali mislim da je needuciranost jedan od velikih problema. Djeca vole pravila i  kada ih upoznaju i koji su voljni raditi oni će to i poštivati, iako često nisu ni svjesni štete koju sami sebi nanose.

KAKO SE VOLONTERI MOGU UKLJUČITI U VAŠ RAD?

Mogu se uključiti u promociju sporta i promociju zdravog načina života kroz organizaciju tribina gdje bi djeca razvijala socijalne vještine i izvan sporta. Bitno je da se djeca razvijaju na svim drugim područjima – socijalnim, motoričkim i emotivnim fazama života.  Mislim da bi tu svi skupa, kao u društvo u cjelini,  pokrenuli i motivirali  takve tribine, radionice, okupljanja u kojoj bi tu djecu iz sporta uključili i educirali. U naš rad mogu se uključiti i svi oni koji imaju volju i želju pomoći i asistirati na treningu, pogotovo na treningu projekta ,,Handball in” s djecom s poteškoćama u razvoju. Dobrodošli su naravno i oni koji nam žele pomoći u organizaciji turnira svojim doprinosom koji ne treba biti materijalan već npr. može biti i promidžbom.

VAŠI KONTAKT PODACI:

Ulica alajčauša Frane Bareze Šore 1

21 230 Sinj

Mob: 098/324225

Mail: info.zrksinj@gmail.com

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić