Predstavljamo volonterku Antoniju Bošnjak

14.11.2023. - Naši volonteri - Novosti

Voli svoj poziv, svoje mjesto i tradiciju, uživa u volontiranju i svemu što ono donosi. Razgovarali smo s volonterkom Antonijom Bošnjak.

KRATKO NAM SE PREDSTAVI:

Zovem se Antonija Bošnjak, živim u Dicmu u peteročlanoj obitelji – dakle s mamom, tatom i dvije sestre. Po struci sam frizer i radim taj posao u Splitu.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRAŠ?

Osim u Kulturno umjetničkom društvu Dicmo, volontirala sam još na 72 Sata bez kompromisa, članica sam i Udruge za očuvanje baštine Cetinske krajine. Volontiram od malena, kada sam se učlanila u KUD Dicmo   jer volim očuvanje tradicije i naše baštine. Svi smo od nekud potekli, a tko ne voli svoje ne može voljeti ni tuđe.

ZAŠTO VOLONTIRAŠ I KAKO TO UTJEČE NA TVOJ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

To me čini sretnom i zadovoljnom. Dosta se putuje, upoznajem nove ljude, družimo se, a zbog vremena kojeg provodimo skupa rađaju se i mnoga prijateljstva. Kroz volontiranje rastemo u svakom pogledu.

ŠTO NA TVOJE VOLONTIRANJE KAŽU RODITELJI, PRIJATELJI I KOLEGE?

Pa svi su sretni zbog mene i raduju se svakom mome uspjehu i napretku. Mislim da su najsretniji naši stari – kada nas vide u našim nošnjama pucaju do ponosa. Negativne komentare nisam doživjela.

KOJA TI JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMAŠ LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ DA PODIJELIŠ S NAMA?

Možda da sam u folkloru upoznala svoje najbolje prijatelje još od malih nogu, pa mi je to najdraža aktivnost.

MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO?

Naravno da može, kroz volontiranje doživljavaš razne situacije i pozitivne i negativne. Sve te to uči kako ćeš se ti sutra postaviti u određenim situacijama.

JE LI VOLONTIRANJE ZA TEBE POZITIVNO ISKUSTVO, BI LI GA PREPORUČILA DRUGIMA I ŠTO BI IM PRI TOME REKLA?

Volontiranje je najpozitivnija stvar koju netko može doživjeti, kroz to upoznaješ i ljude i stvaraš sebi nove prilike u životu. Rekla bih im da možda ne mogu volontirati po cijele dane, ali ako imaju barem sat vremena tjedno da izdvoje vrijeme za volontiranje i promijene i sebe i druge jer je utjecaj volontiranja na sve nemjerljiv.

                                                            Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić