Predstavljamo mladu volonterku iz Trilja Ines Sučić

31.10.2023. - Naši volonteri - Novosti

Krhka i nježna, ali kad progovori o volontiranju toliko je sigurna u to što radi da to inspirira. Volonterka koju predstavljamo i sama je osoba s invaliditetom, ali to je ne sprječava u njenom radu.

KRATKO NAM SE PREDSTAVI:

Zovem se Ines Sučić, živim u Trilju, trenutno sam nezaposlena. Imam roditelje i dvije mlađe sestre. Volim pomagati, družiti se. Prošle godine sam radila u udruzi UOSIT kao voditeljica kreativnih radionica za djecu s teškoćama i bilo mi je divno. Radila sam i na programu Zaželi kao pomoć u kući.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRAŠ?

Kako sam i sama članica Udruge osoba s invaliditetom Trilj, jer sam invalid 60%, volontiram odavno. Prije smo imali radionice utorkom i četvrtkom, kada bi dolazila djeca na tematske radionice u vrijeme  nekih blagdana tipa Božića, Uskrsa i izrađivali ukrase. Kako je nedavno bila korona sve se to nekako izgubilo. Osim toga, djeca sada idu u popodnevnim satima u školu i roditeljima je nezgodno njih dovoditi u jutarnjim satima.

ŠTA NA TVOJE VOLONTIRANJE KAŽU TVOJA OBITELJ, PRIJATELJI, KOLEGE I  OKOLINA?

Oni me podražaju i sretni su kada se uključim u aktivnosti i volontiranje, s obzirom na moje stanje.

KAKO VOLONTIRANJE UTJEČE NA TVOJ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

Ma osjećam se izvrsno. I sama ponekad trebam pomoć, pa znam kako je to bitno. Lijepo mi je raditi s korisnicima, oni tu uče nove stvari, a i ja se bolje osjećam. Puno je ljepše nego vrijeme provoditi u kući. Ja, kao osoba s invaliditetom, svjesna sam kao je lijepo kada ti netko pomogne. Volontirati je lijepo jer na taj način imamo motiv za uopće izići iz kuće.

KOJA TI JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMAŠ LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ ZA PODIJELITI S NAMA?

Volim kada se obilježava Međunarodni dan invalida, svi smo na okupu, družimo se, dođu i udruge motorista koji dijele poklone za djecu. Volim i radionice na kojima bi djeca crtala, nastaju tako živopisne slike, a i budu tako razdragani da te zagrle poljube i onda i ti moraš biti sretan. Oni su lišeni brige za bilo kakve probleme i samo iskreno pokazuju svoje osjećaje.

SA STAJALIŠTA MLADE OSOBE, ŠTO U TRILJU NEDOSTAJE ZA VAS?

Pa mislim da nedostaje parkinga za invalide. Kada staneš na bankomat, to je na sred ceste, nemaš se gdje parkirati.

JE LI VOLONTIRANJE ZA TEBE POZITIVNA STVAR, BI LI GA PREPORUČILA DRUGIMA I ŠTA BI IM REKLA?

Volontiranje je super stvar. Rekla bih im da je lijepo tu doći i pomoći. Djeca se vesele, a to nije nešto teško šta trebate napraviti. Kada imate slobodnog vremena to je pametan način za potrošiti ga. Kroz volontiranje ćete steći i neke radne vještine, pa je poslije sve lakše. Dođite i volontirajte.

                                                   Razgovor vodila: Dijana Filipović – Grčić