Naša mlada volonterka Anica Vlastelica

22.09.2022. - Naši volonteri - Novosti

22.09.’22

Kada upoznaš mlade ljude najprije kao korisnike, a zatim kao volontere, onda znaš da nešto dobro radiš. Volonterka koju predstavljam je kao mala dolazila na kreativne radionice za djecu, a danas je, kako sama kaže, jedna od „teta“ koje pomažu.

UKRATKO NAM SE PREDSTAVI:

Zovem se Anica Vlastelica i imam 18 godina. Živim u Sinju i završila sam Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu. U budućnosti se želim baviti umjetnošću, iako još nisam sigurna kojom granom, ali jednog dana želim biti umjetnica.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRAŠ?

Trenutno sam volonterka i volontiram gdje god uspijem. Volontiram u Udruzi Srma, kao i na projekcijama filmova, te u udrugama SKUP i UPSUS. Također sam  nedavno volontirala u galeriji Sikirica i to na 4. Etno festivalu, gdje trenutno i radim. Najčešće volontiram ljeti jer ima najviše događanja, dok tijekom godine pružam pomoć onima koji me pozovu.

ZAŠTO VOLONTIRAŠ I KAKO TO UTJEČE NA TVOJ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

Smatram da je volontiranje jedna velika i pozitivna stvar jer upravo volontiranjem stječem poznanstva, kao i iskustvo, a i bolje se osjećam dok volontiram.

ŠTO NA TVOJE VOLONTIRANJE KAŽE OBITELJ, PRIJATELJI I OKOLINA?

Pa, u obitelji se rugaju sa mnom. Uglavnom me pitaju zašto po kući malo ne očistim volonterski ili pak skuham ručak ili neka upišem neki faks za volontere jer jednog dana ću biti najbolji volonter.

KOJA TI JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMAŠ LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ ZA PODIJELITI S NAMA?

Kada govorim koja mi je najdraža volonterska aktivnost, iskreno, ne mogu izdvojiti. U Udruzi Srma volontiram s djecom na kreativnim radionicama  gdje mi bude veoma zanimljivo. Dok sam volontirala ovo ljeto s djecom na dječjim radionicama u sjećanju mi je ostao dječak Bartol koji je u početku pričao s drugom djecom kako sam dosadna teta dok je na završnoj izložbi kreativnih radionica cijelo vrijeme hodao iza mene i zvao me – vjerujem da sam mu se svidjela. Kada volontiram na SARS festivalima uživam slušajući tu glazbu kao i biti u tom okruženju, dok na projekcijama filmova jednostavno volim gledati filmove.

MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO KOJE IM KASNIJE MOŽE POMOĆI U ŽIVOTU I PRI ZAPOŠLJAVANJU?

Naravno, u budućnosti se vidim kako organiziram neke izložbe ili pak festivale. Smatram da se kroz volontiranje stekne dosta radnog iskustva.

JE LI VOLONTIRANJE ZA TEBE POZITIVNA STVAR I BI LI GA PREPORUČILA DRUGIMA?

Volontiranje je pozitivna stvar i preporučila bih svima. Uvijek pozivam ljude, ali je vrlo mali odaziv jer su mladi stekli naviku da rade za novac. Svjesna sam i ja da volontiranjem ne dobivam novac, ali ipak upoznajem puno ljudi koji me u budućnosti mogu uputiti u neki puno bolji radni odnos svojim iskustvom kao i savjetima.

ŠTO BI IM PRI TOME REKLA?

Kada bih imala priliku obratiti se svima rekla bih: ,, Ima da dođete!”. Šalim se, ali voljela bih da svi imaju priliku volontirati jer vjerujem da mnogi imaju iskrivljenu sliku o volontiranju. Možda bi im se baš svidjelo, tko zna. Upravo ćete volontiranjem steći neko  iskustvo  i danas-sutra biste to mogli navesti i u svom životopisu. Vjerujem da mnogi poslodavci to cijene. Ja sam bila korisnik gotovo na svim dječjim radionicama do svoje 14. godine gdje sam već bila starija među svom tom djecom i jednostavno sam promijenila ulogu. U principu, ti postaneš ta teta koju si do nekidan zvala da ti ugura konac u iglicu jer ti ne znaš.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić

« natrag