Šteta za svakog ko propusti volontirati- kaže mladi volonter iz Vrlike

21.11.2023. - Naši volonteri - Novosti

Kaže da volontira od malih nogu i da je to čini sretnom, a razgovor s njom je tekao tako lako.

KRATKO NAM SE PREDSTAVI:

Zovem se Marija Ćatipović, iz Dicma. Dolazim iz četveročlane obitelji, dakle mama, tata, ja i mlađa sestra. Studentica sam Filozofskog fakulteta u Splitu. Kada nisam na fakultetu radim u jednom butigu. Mislim da me svi prepoznaju po folkloru, kojeg jako volim.                 

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRAŠ?

Osim u Kulturno umjetničkom društvu Dicmo, volontirala sam još na 72 Sata bez kompromisa, koliko mi to vrijeme dopušta. Ali, ja smatram da pomaganje nije samo službeno volontiranje. Ako pomogneš starijoj susjedi – i to spada u volontiranje. Sve to čini čovjeka sretnim i nasmijanim i na kraju dana sebe pogledaš kroz drugačije naočale.

ZAŠTO VOLONTIRAŠ I KAKO TO UTJEČE NA TVOJ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

Volontiram zato što se osjećam dobro, tada i iz takvih situacija izlazim kao bolja osoba i drago mi je u drugim ljudima izazvati osmijeh.

ŠTO NA TVOJE VOLONTIRANJE KAŽU RODITELJI, PRIJATELJI I  KOLEGE?

Moji su sretni jer sam i ja sretna kroz taj svoj angažman i kući se vraćam s osmijehom na licu. Kada imamo probe u KUD-u to nije samo proba, tu se mi svi razigramo kao djeca. A to sudjelovanje u KUD-u je od naših mladih dana i svi su ponosni na to da sam ostala tamo do danas i u kakvog čovjeka sam se pretvorila.

KOJA TI JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMAŠ LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ DA PODJELIŠ S NAMA?

Pa evo, možda da kažem da sam kroz folklor stekla puno prijatelja i da mi je to jedna od najdražih aktivnosti. Volim čuvati tradiciju i osjećam se dobro u tom slučaju

MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO?

Naravno da može jer kroz volontiranje stječeš iskustvo koje ti pomaže da se sutra postaviš u sličnim situacijama. Imat ćemo neko iskustvo u savladavanju problema. Ja sam volontirala u osnovnoj školi i kroz to sam upoznala kako će sutra izgledati moj radni vijek jer se školujem za učiteljicu. To volontiranje mi je bila točka na i kod odabira budućeg zanimanja.

JE LI VOLONTIRANJE ZA TEBE POZITIVNO ISKUSTVO, BI LI GA PREPORUČILA DRUGIMA I ŠTO BI IM PRI TOME REKLA?

Volontiranje je toliko dobro i plemenito u svakom smislu. Šteta za svakoga tko to propusti.

                                                            Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić