Mladi volonter Ivan Mijić

30.03.2023. - Naši volonteri - Novosti

30.03.’23

Volontiranje nije samo dobrobit za zajednicu, to je dobrobit za sve, za volontere i za korisnike, posebno kada su u pitanju ranjive skupine i volontiranje za njih. Naš mladi volonter kojeg predstavljamo nije imao iskustva u volontiranju, ali kada je probao, ostao je oduševljen.

Molim te, ukratko nam se predstavi:

Ivan Mijić, dolazim iz Čitluka, završio sam specijalistički studij elektroenergetike. Trenutno živim u Splitu, ali i to će se ubrzo promijeniti. Naime, u lipnju se ženim i vraćam u Sinj, iako smo i buduća supruga i ja poslom vezani za Split. Ali kroz ovaj život u Splitu, spoznao sam da to nije za mene. Te ljetne vrućine, gužve, nedostatak parkirnih mjesta, sve su to minusi za život dolje i podizanje obitelji.

Volontiraš?

Pa bolje rečeno volontirao sam, iako nisam nikada o tome niti razmišljao. Prije dvije godine nazvala me kolegica iz srednje škole Ana Galić i pitala hoću li volontirati. Do tada nisam o tome niti razmišljao. Program na kojem sam trebao volontirati bio je hvalevrijedan, to su bile repeticije za djecu slabijeg imovinskog stanja. Malo sam razmislio, pristao sam i niti u jednom trenutku se nisam pokajao. Sada mi je više žao što zbog posla ne mogu i dalje volontirati, ali nadam se kada se sve posloži da ću opet moći. Iskustvo mi je bilo nezaboravno, naročito kada nekome pomogneš da ispravi ocjenu, poboljša svoje znanje i napreduje. Ja sam pomagao na predmetima Fizika i Matematika, koji su onako zahtjevni, pa je trebalo i dosta truda uložiti u sve to.

Da, dvije godine za redom si bio najbolji mladi volonter u Udruzi Srma:

Bilo je vremena jer sam završavao studij, a i volje pa se to nekako poklopilo. Lipo je biti priznat za to što radiš, ne mogu reći ništa drugo. Hvala i Udruzi Srma na prilici jer do tada je za mene volontiranje bilo nešto apstraktno i nešto što drugi rade. To iskustvo bih preporučio svima.

Što su na to rekli tvoji roditelji, djevojka, okolina?

Ma nisam ja to nikome niti rekao, radilo se online jer je bila situacija s pandemijom pa se uživo i nije moglo raditi. Cura mi je skužila jer sam u neke nebulozne sate bio na laptopu, nekome nešto objašnjavao i bilo joj je drago. I roditelji su mi ponosni, naravno.

Ima li Sinj dovoljno sadržaja za mlade, gledajući iz perspektive mlade osobe?

Ma nisam ja baš mjerodavan. Meni je Sinj super, ima sve, od glazbene, kulturne, sportske scene. Ugodan je za život, zato se i vraćam.

Za kraj poruka budućim volonterima:

Pokušajte, dajte sve od sebe. Bit će vama dobro i ljudima oko vas će biti dobro.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić