Maja Vukman, uživa u stjecanju novih znanja i vještina kroz volontiranje

21.03.2022. - Naši volonteri - Novosti

21.03.’22

Kada kroz razgovore upoznaš ovakve mlade, entuzijastične osobe, nekako se osjećaš bolje i drago ti je  što pripadaš istoj kategoriji ljudi.

KRATKO NAM SE PREDSTAVI:

Zovem se Maja Vukman, dolazim iz Hrvaca. Studentica sam na Sveučilištu u Zadru, smjer – Rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Plešem u HKUD ” Peruća” Hrvace i ujedno sam voditeljica KUD  “Krenica” Gala. Rad s djecom me ispunjava i uvijek sam otvorena za nove izazove, komunikativna sam i dinamična. Postala sam također i dio kolektiva Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije gdje se nastoji otvoriti put mladim osobama i biti im potpora u nastanku i daljnjem radu.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRAŠ?

Moje volontiranje je prvo krenulo u folkloru. Nastojali smo potaknuti djecu na ples i na druženje, da budu dio te aktivnosti gdje će upoznati mnogo različitih ljudi, naučiti mnogo toga o raznim kulturama te, na kraju krajeva, steći prijatelje. Probe bi se održavale dva puta tjedno, a krenula sam prije par godina u to. Također smo u Hrvacama, za vrijeme blagdana, odlazili kod starih i nemoćnih osoba.

ZAŠTO VOLONTIRAŠ I KAKO TO UTJEČE NA TVOJ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

Zbog novog praktičnog iskustva i niza novih organizacijskih kompetencija koje mi omogućavaju bolje i brže snalaženje u raznim poslovima i svakodnevnom životu.

KOJA TI JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMAŠ LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ ZA PODIJELITI S NAMA?

Najdraži mi je rad s djecom. Volim djecu jer su toliko iskrena i željna učenja. Njihov iskreni osmijeh i topli zagrljaj nakon plesa i željno iščekivanje za ponovni susret je dodatni razlog zašto biti dio nečega ovakvoga. Od anegdota, pamtim curicu koja mi je prišla i rekla: ” Učiteljice, učiteljice molim vas da kažete Marku da mi ne gazi nogu i da nauči brojiti korake!”. To nam je svima bilo smiješno jer je curica zauzela stav ozbiljnosti, a Marko se malo zarumenio. Curica je zapravo poticala i druge na praćenje plesa kada bi bili nemirni.

MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO KOJE IM KASNIJE MOŽE POMOĆI U ŽIVOTU I PRI ZAPOŠLJAVANJU?

Naravno da može. U cijelom tom kolektivu svi se snažno potiču na maksimum učinkovitosti kada složno rade skupa. Jako dobra priprema za daljnji odabir poslova, opuštenost, sposobnost razumijevanja prema drugima.

JE LI VOLONTIRANJE ZA TEBE POZITIVNA STVAR I BI LI GA PREPORUČILA DRUGIMA?

Svakako bih preporučila drugima. Ja sam osobno puno toga naučila i to iskustvo mi je dalo dodatno samopouzdanje i sigurnost da sam na dobrom putu. To se na kraju i ostvarilo jer vodim folklornu sekciju.

ŠTO BI IM PRI TOME REKLA?

Svakom od nas znači bilo kakav način pomoći i ako možemo pomoći mislim da se ne trebamo puno misliti. Uz samu pomoć drugima, učimo i mi, stečemo nova iskustva, upoznajemo nove ljude, usavršavamo se za daljnji napredak. Najbitnija je iskrenost u želji za pomaganjem, odgovornost, strpljenje u odnosu prema drugima, sposobnost prihvaćanja prilike za pružanjem pomoći te sama suradnja i volja u poštivanju individualnih razlika.

Razgovor: Dijana Filipović-Grčić