KUD Krenica iz Gale

29.09.2020. - Organizatori volontiranja

Da nije bilo svećenika, možda ne bi niti postojali, a danas promoviraju svoje mjesto, koje vople beskrajno, na svim nastupima i događajima…

ŠTO RADI VAŠA UDRUGA I KOJI SU GLAVNI CILJEVI VAŠEG RADA?

Naš glavni cilj je očuvanje kulturne baštine našeg kraja i sama promocija našeg mjesta – Gale. Gala nam je svima u srcu i svatko voli mjesto iz kojeg potječe. Gala, koja se smjestila uz Cetinu je predivna, a kada već idemo na nastupe onda je šteta da je i ne promoviramo. Rado spomenemo i Općinu Otok i samu Galu. A ovdje isto moram spomenuti i načelnika Općine, Dušana Đulu, koji nam stvarno izlazi u susret u svim prilikama. Evo sada šivamo osam novih nošnji i od kada je on načelnik više se ne moramo brinemo od kuda ćemo to platiti. Mi krajem kolovoza imamo Večer folklora, do sada smo se brinuli kako ćemo to financirati, ali sada nemamo financijskih problema i znamo da će to biti održano. Dakako da se ne razbacujemo, ali se i ne mislimo – sve u skromnim granicama, bez grča i iz godine u godinu nam je sve ljepša fešta. Mi smo osnovani 2005. godine i osnovao nas je svećenik koji je tada bio na župi, a mi smo objeručke prihvatili taj njegov entuzijazam i nastavile raditi i kada je on otišao. Inače, on je toliki zaljubljenik u narodne običaje da osniva folklor u svakoj župi gdje dođe ako folklora tu nema.

TKO SU VAŠI KORISNICI  I NA PODRUČJU KOJIH GRADOVA I OPĆINA DJELUJETE?

Korisnici su nam svi oni koji dođu gledati ono što mi radima i izvodimo, a osim što nastupamo na području naše općine gostujemo svugdje. Sada je situacija takva da nastupa baš i nema, ali nadamo se da će i ovoj pandemiji doći kraj i da ćemo opet imati normalne nastupe.

KOJE SVE AKTIVNOSTI PROVODITE TIJEKOM GODINE I KOME SU NAMIJENJENE?

Što se tiče samoga folklora, najviše nam vremena ode na uvježbavanje novih plesova i koreografija. S obzirom da su svladali tri koreografije, smatram da je to za njihovu dob veliki uspjeh i dostatno je da bi se mogli prezentirati na nastupima. Gdje god nastupate imate jednu, eventualno dvije točke i mi to imamo i zadovoljavamo te neke kriterije. A kako sam rekla, najviše vremena tijekom godine nam ode na vježbanje, i onda prije sezone se moramo malo osvježiti i podsjetiti na koreografiju.

SUDJELU JU LI U VAŠEM RADU VOLONTERI? IZDVOJITE NAM NEKE USLUGE, AKTIVNOSTI ILI VOLONTERSKE PROGRAME KOJE NUDITE VOLONTERIMA. IMATE LI PROGRAME ZA MLADE VOLONTERE (15-30 GODINA) I ZA VOLONTERE SENIORE (60 I VIŠE GODINA)?

Pa, svi što radimo smo volonteri, a osim folklora za omladinu imamo i dvije pjevačke sekcije – za muškarce i žene. Imamo žensku reru i pjevanje na bas, a imali smo i dvije sekcije muških reraša, staru i mladu, ali smo spletom okolnosti ostali samo na mladima.

U ČEMU VOLONTERI NAJVIŠE UŽIVAJU?

Ovi naši najviše uživaju u putovanjima na nastupe i druženju. Kada idemo na udaljenije destinacije onda je i euforija veća i taj jedan obiteljski odnos koji imamo pun je i šale i dogodovština i uspomena za neke buduće dane.

ŠTO MISLITE KOJE BI USLUGE BILE NAJPOTREBNIJE NA VAŠEM PODRUČJU?

Konkretno vezano za nas – mi smo, što se kaže, beskućnici i ovisimo o milosti škole, a sada je situacija takva da nam je škola nedostupna. Tako, kako je ljeto i nema kiša, probe održavamo vani. Imamo i dvoranu na Hanu, koja nije u našoj općini, ali nam je gospodin Budimir izašao u susret i dozvoljava probe. Ali, mislim da bi za nas bilo idealno i vjerojatno bi privuklo i puno više mladosti da imamo svoje prostore u kojima možemo imati i garderobu i prostor za druženje. Ipak, unatoč svim tim problemima mi se ne damo i idemo dalje.

KAKO SE VOLONTERI MOGU UKLJUČITI U VAŠ RAD?

Svatko tko voli i ima želju za tim može nam doći. Ne mora biti iz našeg mjesta, mi bismo ga rado primili i učlanili u naše društvo – da se širimo i na druga mjesta. Poziva smo imali, ali nema interesa od strane mladih, pogotovo dečkića. Curica opet nešto ima, ali dečki se, možda, više srame. Međutim, primijetim da kada malo stasaju bude im je drago što su članovi KUD-a i na to su ponosni.

VAŠI KONTAKT PODACI:

Kulturno umjetničko društvo „Krenica“

Gala 58, 21 238 Otok Dalmatinski

Mob: 098/ 1918447

Mail: kudkrenica@gmail.com

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić