Još jedna volonterka iz Trilja koju predstavljamo Lana Grubišić

31.10.2023. - Naši volonteri - Novosti

Mlada, vesela i komunikativna – to je ukratko opis volonterke koju predstavljamo.

KRATKO NAM SE PREDSTAVI:

Ja sam Lana Grubišić, dolazim iz Trilja, nemam djece, neudata sam. Živim trenutno u zajednici s roditeljima i bratom, oni su zaposleni, ja nisam. Aktivno tražim posao. U vrijeme kada nemam posao najčešće se priključujem nekim društvenim aktivnostima kroz volontiranje. Volontirala sam u Udruzi osoba s invaliditetom Trilj.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRAŠ?

Tijekom studiranja često sam volontirala, dok nisam imala radni odnos i obveze. Tu se najčešće podrazumijevalo volontiranje na fakultetu, kroz neke udruge koje su se bavile fakultetom, a u vrijeme kad bih bila doma u Trilju to su bile Udruga osoba s invaliditetom Trilj i Turistička zajednica grada Trilja – po potrebi, kad bi bila neka događanja i manifestacije.

U zadnje vrijeme sam slabo volontirala s obzirom na posao i neke vlastite aktivnosti koje pohađam.

ŠTO NA TVOJE VOLONTIRANJE KAŽU RODITELJI, PRIJATELJI, KOLEGE?

Moji su svi više-manje zadovoljni i smatraju da je to dobro za mene jer ja volim doprinositi lokalnoj zajednici bilo kakvim vještinama koje posjedujem.

PRILIČNO SI AKTIVNA I PRATIŠ STANJE OVDJE U TRILJU. PO TVOM MIŠLJENJU, ŠTO MLADIMA OVDJE NEDOSTAJE?

Pa sigurno nedostaje prilika da se uključe u neke manifestacije, događanja u interakciji s ranjivijim skupinama osoba. Mislim da bi se i oni sami trebali više aktivirati po tom pitanju, a ne da ih mi tražimo.

ŠTO NEDOSTAJE OD SADRŽAJA ZA MLADE I KAKVI SU SAMI MLADI U ORGANIZACIJI VLASTITOG VREMENA?

Pa mislim da su  mladi više pasivni nego aktivni po pitanju bilo čega. Sve ih morate vući za rukav, bilo da se radi o volontiranju ili bilo kakvim drugim aktivnostima.

PO TVOM MIŠLJENJU, KAKO IH PROBUDITI?

Mislim da bi aktivnosti više trebalo oglašavati na način dostupan mladima, putem društvenih mreža. Plakati su isto dobri, npr. u kafićima, ali mislim da oni tu imaju jako slab odaziv. Možda neki privlačan sadržaj koji će ih privući.

KOJA TI JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMAŠ LI NEKU ANEGDOTU ILI SMJEŠNI DOGAĐAJ DA PODJELIŠ S NAMA?

Pa bude toga. Sad se ne mogu sjetiti neke anegdote, nisam se pripremila na to, ali uvijek mi je lijep taj neki osjećaj iza, kad znam da sam učinila nekom nešto dobro. Evo ovaj naš „Džem pod zvijezdama“  je nešto jako lijepo što smo u malo vremena sklopili i gdje smo u biti spoznali svoje sposobnosti; koliko mi toga možemo zapravo postići u malo vremena, a ništa pretjerano financijskih zahtjevno.

MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO?

Da, apsolutno. Ja sam kroz to svoje volontiranje ostavila jako dobar dojam na svog prvog poslodavca, dobila priliku za posao i stekla tri godine radnog iskustva. Mislim da je to jako dobro za upoznati neke poslovne prilike, bilo to kao poslodavac ili u budućnosti kao neki poslovni partner.

JE LI VOLONTIRANJE ZA TEBE POZITIVNO ISKUSTVO, BI LI GA PREPORUČILA DRUGIMA I ŠTO BI IM PRI TOME REKLA?

Pa nekako bih igrala na neku kartu ljudskosti i dobrote, ne znam. Volontiranje je stvarno nešto što ne može svaka osoba raditi. To treba biti iz srca i bez nekih očekivanja, bez financijske računice, tako da mislim da ne može svatko biti volonter. Voljela bih kad bi moglo biti više takvih ljudi. Ali u svakom slučaju bih rekla da svi pokušaju barem jednom i dalje da sami procijene.

                                                            Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić