Gradsko društvo Crvenog križa Vrlika

20.10.2020. - Organizatori volontiranja

Iako po broju stanovnika spadaju u manje gradove, Vrlika ima organizirano i Gradsko društvo Crvenog križa koje djeluje već dugi niz godina. Njegov rad predstavit će ravnateljica Zdravka Plazonić.

ŠTO RADI VAŠA UDRUGA I KOJI SU GLAVNI CILJEVI VAŠEGA RADA?

Mi smo Gradsko društvo Crvenog križa – Vrlika. Ciljevi su nam: unaprijediti zdravlje i socijalnu skrb, ostvariti humanitarne ciljeve i humanitarni odgoj, a zalažemo se i za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

TKO SU VAŠI KORISNICI I NA PODRUČJU KOJIH GRADOVA I OPĆINA DJELUJETE?

Djelujemo na području grada Vrlike i 9 jedinica (Kosore, Vinalić, Podosoje, Ježević, Koljane, Maovice, Otišić, Kuka). Po principu Centra za socijalnu skrb, prava na pomoć naše Udruge ostvaruju osobe starije od 65 godina. Međutim, mi na našem području imamo osobe starije od 80 godina koje nisu imale priliku u životu raditi i zaraditi neku plaću pa sada ne mogu ostvariti mirovinu.

KOJE SVE AKTIVNOSTI PROVODITE TIJEKOM GODINE I KOME SU NAMIJENJENE?

Osim osnovnih aktivnosti Crvenog križa kao humanitarnog djelovanja u obliku prikupljanju hrane, obuće i odjeće te dobrovoljnog darivanja krvi, mi kroz školu provodimo obrazovanje djece o djelovanju Crvenog križa i pružanju prve pomoći. Znači, učimo djecu osnovne stavke da se lakše snađu u slučaju ako nekom bližnjem pozlije ili se poreže, ako se netko ozlijedi u razredu ili na ulici. Osim toga, pripremamo ih za školska i međužupanijska natjecanja i zadovoljstvo im je družiti se sa svojom ekipom.

SUDJELU JU LI U VAŠEM RADU VOLONTERI? IZDVOJITE NAM NEKE USLUGE, AKTIVNOSTI ILI VOLONTERSKE PROGRAME KOJE NUDITE VOLONTERIMA. IMATE LI PROGRAME ZA MLADE VOLONTERE (15-30 GODINA) I ZA VOLONTERE SENIORE (60 I VIŠE GODINA)?

Imamo par mlađih volontera koji pomažu  kada radimo na projektima sa svojim timskim radom, a stariji volonteri pomažu kad organiziramo akcije u gradu – npr.  kuhanje, spremanje ili nekakvo posluživanje.

U ČEMU VOLONTERI NAJVIŠE UŽIVAJU?

Najviše se vole družiti, zadovoljstvo im je da mogu nekome pomoći, pokazati sugrađanima da nisu sami.

ŠTO MISLITE KOJE BI USLUGE BILE NAJPOTREBNIJE NA VAŠEM PODRUČJU?

Prijevoz ljudi, koji su ostali sami, do susjednih mjesta kako bi otišli u banku, bolnicu… Osamljenost ljudi i u mjestima gdje ima više stanovnika je izražena,  onda možete misliti kako je to na ovom opustošenom području.

KAKO SE VOLONTERI MOGU UKLJUČITI U VAŠ RAD?

Tako da pomognu, nazovu, dođu i donesu hranu, odjeću i obuću.

VAŠI KONTAKT PODACI:

Trg Fra Filipa Grabovca 6,

21 236 Vrlika

Tel: 021/ 827-219

Mob: 091/122-2427

mail:gdckvrlika@gmail.com

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić