DIDI S KAMEŠNICE

02.11.2020. - Organizatori volontiranja

Kad tradicija postane ljubav…

Kako bi sačuvali tradiciju organizirali su se u udrugu kojom promoviraju pokladne običaje diljem zemlje i šire. Tu ljubav prenose i na mlađe naraštaje, a zanimljivo je to da u toj povorci ne sudjeluju žene.

ŠTO RADI VAŠA UDRUGA I KOJI SU GLAVNI CILJEVI VAŠEGA RADA?

Naša Udruga je osnovana da se očuva narodni običaj mačkaravanja u našim krajevima. Taj običaj traje već najmanje 150 godina i nastojimo ga održati živim da se ne izgubi u današnjim novotarijama.

TKO SU VAŠI KORISNICI I NA PODRUČJU KOJIH GRADOVA I OPĆINA DJELUJETE?

Od osnutka Udruge 2000. godine, pa čak i prije toga, obišli smo sve najvažnije karnevale koji se održavaju u Hrvatskoj – od Metkovića do Županje. Na Riječkom karnevalu nažalost nismo sudjelovali jer smo mi tradicijska skupina. Oni su tražili da budemo moderniji, a to nije naš cilj.

KOJE SVE AKTIVNOSTI PROVODITE TIJEKOM GODINE I KOME SU NAMIJENJENE?

Početkom godine imamo sastanke na kojima se dogovaramo o događajima koji nas čekaju. Imamo nastupe na lokalnoj razini i nastupe po karnevalima u Hrvatskoj. Imali smo i nekoliko nastupa van Hrvatske – točnije u Bosni i Hercegovini, Italiji i Mađarskoj. Svi članovi imaju svoju opremu o kojoj se moraju brinuti te imamo narodne nošnje koje su dostupne za korištenje.

SUDJELUJU LI U VAŠEM RADU VOLONTERI? IZDVOJITE NAM NEKE USLUGE, AKTIVNOSTI ILI VOLONTERSKE PROGRAME KOJE NUDITE VOLONTERIMA. IMATE LI PROGRAME ZA MLADE VOLONTERE (15-30 GODINA) I ZA VOLONTERE SENIORE (60 I VIŠE GODINA)?

Mi smo svi volonteri, a imamo i dodatne volontere: naše žene, sestre i majke. One volontiraju na način da čuvaju naše opreme, pomažu u  njihovom održavanju, ali i u pripremama za nastupe na način da sve što je potrebno bude na nama.

U ČEMU VOLONTERI NAJVIŠE UŽIVAJU?

Najviše uživaju u radu i pomaganju da se održi tradicija. Svi, koji na bilo koji način sudjeluju, zapravo uživaju u  tradicijskom načinu prezentacije našeg grada. Svima je najvažnije da se običaj ne izgubi.

ŠTO MISLITE KOJE BI USLUGE BILE NAJPOTREBNIJE NA VAŠEM PODRUČJU?

Naša županijska cesta nije baš najpristupačnija pa bi njen popravak  puno značio našem kraju.

KAKO SE VOLONTERI MOGU UKLJUČITI U VAŠ RAD?

Trenutno tu nemamo problema – djeca se sama uključuju već s 5 godina jer žele nastupati, a i djevojčice se uče od svojih majki i baka kako popravljati odore i bilo kakve kvarove na opremi. Ali ako netko baš ima volju okusiti kako je to mogu se uvijek javiti.

Kontakt podaci:

Ivan Maleš

091/ 769 1362

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić