Božidar Jadrijević, volontiranjem promiče ideje o koljevci nogometa

19.07.2019. - Naši volonteri

Iz neke ideje se može razviti ljubav prema volontiranju. Tako je krenuo i naš sljedći sugovornik…

MOLIM VAS DA NAM SE KRATKO PREDSTAVITE – POSAO, OBITELJ, ONO ŠTO ŽELITE ISTAKNUTI I PO ČEMU STE POZNATI: Zovem se Božidar Jadrijević Mladar, neoženjen, trenutno zaposlen u Udruzi nezaposlenih branitelja Domovinskog rata. Kroz život radio sve i svašta da bih preživio, ali evo gura se.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRATE? Krenuo sam u taj svijet volontiranja od osnivačke skupštine udruge Srma, ali ubrzo nakon toga s prijateljem Dejanom Poljakom pokrenuo sam jednu drugu udrugu – Gaj Laberije koja je narasla u ovo što je danas. Kada voliš to što radiš i za što se boriš, ništa ti nije teško, pa tako ni razvijati projekt u kojeg vjeruješ.

ZAŠTO VOLONTIRATE I KAKO TO UTJEČE NA VAŠ ŽIVOT I SVJETONAZOR? Ja sam počeo volontirati zato što vjerujem da je začetak nogometa upravo na ovim prostorima. Želio sam doprinijeti tome da se to promovira i u turističke svrhe od čega bi u konačnici koristi imali svi, od pojedinaca do cjelokupne zajednice. Put kojim smo krenuli nije lak, ali kada vidiš reakcije ljudi isplati se. Volontiranje te na neki način oplemeni i daje ti jednu dimenziju ljudskosti.

ŠTO NA VAŠE VOLONTIRANJE KAŽE VAŠA OBITELJ, PRIJATELJI, KOLEGE I OKOLINA? Obitelj, osim brata i njegovih, nemam. Oni su mi podrška, a svi ovi ostali su u kategoriji da mogu govoriti što god hoće. Tko me razumije – razumije i to što radim, a oni što me ne razumiju – ni uz ne znam koliko pokušaja da objasnim neće me shvatiti, pa se ja niti ne trudim.

KOJA VAM JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMATE LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ DA PODIJELITE S NAMA? Sve aktivnosti na kojima radim su mi drage, ne bih sada izdvajao, a kada si u kontaktu s ovim našim specifičnim ljudima tu je sve anegdota. Možeš ti sve napraviti kako treba, ali oni će od svega stvoriti vic.

IZ VAŠEG ISKUSTVA, MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVON KOJE IM KASNIJE MOŽE POMOĆI U ŽIVOTU I PRI ZAPOŠLJAVANJU? Naravno da može. Svaki rad i trud, pa ma kako se on zvao, ima svoju težinu, oplemenjuje čovjeka, širi mu vidike, stvara nove kontakte, a samim tim i prilike.  Ja uvijek kažem da sve što radiš – radiš za sebe, pa je tako i s volontiranjem – čini mi se da više dobiješ nego što daš.

JE LI VOLONTIRANJE, ZA VAS, POZITIVNA STVAR I BISTE LI GA PREPORUČILI DRUGIMA? Naravno da jeste, inače ne bih niti volontirao. Što se preporuke tiče – mislim da svaki čovjek to nosi u sebi, pa ako nemaš tu neku ljudsku empatiju za pomoći drugima džaba ti sve preporuke. Ali, ako me netko pita ili je u nekakvim dilemama naravno da preporučam volontiranje.

ŠTO BISTE IM PRI TOME REKLI? Rekao bih da probaju, izgubiti ne mogu ništa, a dobiti mogu puno. Upoznavati nove ljude, stjecati nova iskustva, uhvatiti se u koštac s problemima pojedinaca ali i zajednice – sve te to osnaži i daje ti jednu drugu dimenziju.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić