Ante Omrčen volontira s radošću

12.05.2016. - Naši volonteri

Dugogodišnji volonter Crvenog križa koji je svojim rado i doprinio da akcije darivanja krvi u Cetinskoj krajina budu među najuspješnijima u državi. Svoj angažman smatra nešto najnormalnije i bez toga ne bi mogao živjeti. Iako je u mirovini i dalje je aktivan u svakodnevnim poslovima Crvenog križa, i pomaže svima kojima je pomoć potrebna.

MOLIM VAS DA SE KRATKO PREDSTAVITE: Zovem sa Ante Omrčen, bio sam ravnatelj Crvenog križa  tri mandata, od listopada 2015. sam u mirovini, ali svakodnevno i dalje  volontiram u Crvenom križu. Oženjen sam, otac dvoje djece, kći mi je već postala baka tako da sam ja i pradjed, a sin je još neoženjen.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRATE? Od kada znam za sebe pomažem svima  i to mi je u krvi. Prije rata, kada bi bila akcija davanja krvi radilo se volonterski. Bio sam i predsjednik Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Cetinke. Iz Cetinke sam i došao u Crveni križ za vrijeme rata. Bio sam predsjednik Dobrovoljnih darovatelja krvi od 1980. god. na cijelom području Cetinske krajine, i sve akcije koje smo odradili bile su volonterski. U Crvenom križu  još uvijek svakodnevno volontiram.

 

ZAŠTO VOLONTIRATE I KAKO TO UTJEČE NA VAŠ ŽIVOT I SVJETONAZOR? Volontiram zato što sam se tako naučio živjeti, odgovara mi taj tempo života; ne mogu živjeti bez pokreta i bez  pomoći drugima. Osjećam se puno bolje kada pomažem. Organiziram dobrovoljno davanje krvi, ali i sam sam darivatelj krvi  već 61 put. Cijela moja obitelj daje krv- tako smo navikli i to je nešto nepromjenjivo. Tako sam se navikao raditi i ne mogu bez toga. Ono uobičajeno mišljenje koje prevladava kod naših  sumještana „ bolje mukte ležat- nego mukte radit“ po meni nije ispravno. Ja bih svima preporučio da radije volontiraju jer će se  bolje i zadovoljnije  osjećati.  Osim što se volontiranjem stječu i radne navike  javlja se i osjećaj da si koristan.

ŠTO NA VAŠE VOLONTIRANJE KAŽU VAŠA OBITELJ, PRIJATELJI, KOLEGE I OKOLINA? Svi koji me poznaju znaju da ja bez toga ne mogu pa je, u biti, sasvim svejedno da li me podržavaju u tome ili ne. Ipak moram reći da me  uvijek podržavaju. U Crvenom križu sada pomažem novom ravnatelju da se uhoda u posao i smatram da je pravi čovjek došao na to mjesto.

KOJA VAM JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMATE LI NEKU ANEGDOTU DA PODJELITE S NAMA? Kod naših akcija najčešće se  događa situacija kada davatelj dođe na akciju darivanja krvi i liječnik ustanovi da taj put nije zdravstveno u redu i da ne može dati krv. Tada je to teško razočarenje, a ja to razumijem jer se i ja tako osjećam u toj situaciji. Sve te akcije organizira Crveni križ i svaki put smo sve bolji u tome, ali uvijek se može još bolje.

GOVOREĆI IZ VAŠEG ISKUSTVA, MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO KOJE IM MOŽE POMOĆI U OSOBNOM ŽIVOTU I PRI ZAPOŠLJAVANJU? Sigurno da može, volontiranje je jedna lijepa i pozitivna stvar zato svima koji su mladi i nezaposleni preporučam da se priključe nekim udrugama i da volontiraju. Na taj način stječu prijateljstva, radna iskustva i dobar osjećaj kada pomažu drugima.

JE LI VOLONTIRANJE ZA VAS POZITIVNA STVAR, BISTE LI GA PREPORUČILI DRUGIMA I ŠTO BISTE IM PRI TOME REKLI? Sigurno je pozitivno, a ja se uvijek vodim onom krilaticom „ čini dobro-očekuj dobro“.  To nas uči i naša vjera jer kako možeš očekivati dobro ako tako ne radiš. Mladima preporučam da se uključe u humanitarne akcije koje se organiziraju na nivou našega grada, a ima ih puno. Evo recimo Grad Sinj, Srma i Crveni križ  organizirale su socijalnu samoposlugu za naše sugrađane. Kako se osjetila potreba za tim mi to već od studenoga radimo. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji sudjeluju u toj aktivnosti na bilo koji način, od volontera do trgovačkih centara. To za sada funkcionira odlično zahvaljujući volonterima koji ulažu velike napore na akcijama za sakupljanje hrane po našim centrima da se te hrane i sakupi. Nije to ni lako, a ni zahvalno, za odraditi jer se doživljavaju velike neugodnosti od strane pojedinih kupaca. Zato koristim i ovu priliku da zamolim naše sugrađane ukoliko ne mogu nešto donirati, da ne budu neugodni prema volonterima, neka se barem ponašaju kulturno.

12.5.2016.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić