Ana Galić volontira kada joj obaveze dopuste….

21.01.2019. - Naši volonteri

Uz zahtjevan studij ona stigne i volontirati, i to ne samo kod nas, angažirana je na mnogim poljima, a uspjela je i biti najbolja mlada volonterka. Jednostavna, vedra i vesela, unosi pozitivnu atmosferu. U udruzi Srma volontira od prošlog ljeta, i agažira se kada ima slobodnog vremena..

MOLIM VAS DA NAM SE UKRATKO PREDSTAVITE: Zovem se Ana Galić, imam 24 godine i studentica sam četvrte godine Pravnog fakulteta u Splitu. Imam svoju obitelj koja mi daje snagu za sve izazove u životu: mamu, tatu, sestru i dva brata.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRATE: Intenzivnije volontiram od ove godine u Udruzi Srma gdje sam ovo ljeto počela volontirati na dječjim radionicama koje su se odvijale u sklopu kulturnog ljeta za djecu „Ljeto je eto, a što sad?“. Htjela sam upoznati nove ljude, proširiti vidike, naučiti nešto novo, steći nova znanja i pomoći koliko mogu. Pošto studiram pravo volontiram i u Besplatnoj pravnoj pomoći, također pri Udruzi Srma. To mi je vezano uz struku tako da mi koristi i pri studiranju.

ZAŠTO VOLONTIRATE I KAKO TO UTJEČE NA VAŠ ŽIVOT I SVJETONAZOR: Prije svega volontiram radi sebe, ali kako sam ja osoba koja voli pomagati onda to radim i radi drugih. Želim im pomoći koliko mogu s onim što znam. Volontiram onoliko koliko mi moje slobodno vrijeme dopušta. S obzirom da sam student imam previše obaveza, također idem i na crkveni zbor što mi isto oduzima vrijeme, ali i to je volontiranje. Dakle shodno s mojim mogućnostima, odnosno slobodnom vremenu, nekad volontiram češće, nekad rjeđe. Volontiranje je jedna uzajamnost jer koliko je dobro što ja nekome pomažem toliko se i ja dobro osjećam nakon toga. Upravo zbog toga je dobro volontirati i ja pozivam sve da se odazovu kad mogu, gdje mogu i koliko mogu. Život će im sigurno biti bogatiji.

KOJA VAM JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA? KADA SE RADI U SKUPINAMA S PUNO DJECE I ODRASLIH SIGURNO SE DOGAĐAJU I SMIJEŠNE SITUACIJE, IMATE LI NEKU ANEGDOTU: Anegdota ima malo više, tko će se svega sjetiti Meni osobno je najdraže raditi s djecom, tada je uvijek živo, stalno su neke anegdote i smiješne situacije. Volontiranje s djecom mi je najdraže jer su djeca iskrena, jednostavna, ne gledaju šta će reći, kažu onako kako je iskreno i čisto. To me vrati u djetinjstvo i zbog toga volim raditi s njima.

IZ VAŠEG ISKUSTVA, MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIMA DA STEKNU ŽIVOTNA I RADNA ISKUSTVA KOJA IM MOGU POMOĆI I PRI ZAPOŠLJAVANJU: Naravno da može, zbog toga sam i ja ovdje. Volontiranje je jedna poticajna prilika u kojoj svi mladi koji žele mogu naučiti komunicirati, snalaziti se u ovom suvremenom svijetu. Volontiranje je šaroliko i živopisno – možemo upoznati različite ljude, životne  probleme i svakodnevne situacije, a upravo tada možemo naučiti puno više nego što mislimo i pretpostavljamo.

JE LI VOLONTIRANJE POZITIVNO ISKUSTVO I BISTE LI GA PREPORUČILI DRUGIMA: Naravno, već sam preporučila prijateljima, neki su i došli sa mnom. To je i više nego pozitivna stvar.  

21.1.2019.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić