5 godina rada Socijalne samoposluge Grada Sinja

16.11.2020. - Naši volonteri - Novosti - Organizatori volontiranja

16. STUDENOG 2020.OBILJEŽAVAMO PET GODINA RADA SOCIJALNE SAMOPOSLUGE GRADA SINJAU 5 GODINA RADA SOCIJALNA SAMOPOSLUGA GRADA SINJA DONIRALA JE 2163 SOCIJALNE KOŠARICE UKUPNE VRIJEDNOSTI 416.088,00 KUNA

Udruga Srma u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sinj provela je u pet godina ukupno 36 humanitarnih akcija prikupljanja hrane i higijenskih artikala u kojima je sudjelovalo ukupno 58 volontera sa 680 volonterskih sati odnosno 231 dolazak. HVALA SVIM VOLONTERIMA KOJI SU PRIDONIJELI UBLAŽAVANJU POSLJEDICA SIROMAŠTVA!

Socijalna samoposluga Grada Sinja djeluje već pet godina, od studenog 2015.g. Tijekom pet godina rada podijelila je 2163 socijalne košarice hrane i higijenskih artikala čija ukupna vrijednost iznosi 416.088,00 kuna.

Od otvaranja dana 16. studenoga 2015. g. pa do mjeseca studenoga 2020. Socijalna samoposluga Grada Sinja, koja djeluje u prostoru Hrvatskog Crvenog križa-Gradskog društva Crvenog križa Sinj, provela je 54 podjele u kojima je donirano prosječno 60-tak različitih prehrambenih i higijenskih artikala mjesečno. Prosječna vrijednost donacije za 40-tak samaca i obitelji zahvaćenih siromaštvom u socijalnoj samoposluzi Grada Sinja iznosila je 7.700,0 kn mjesečno.

Tijekom pet godina socijalne donacije u ovom obliku primilo je ukupno 260 osoba iz 121 obitelji zahvaćene siromaštvom ili u kriznom razdoblju opasnosti od osiromašenja. Riječ je o samačkim i višečlanim obiteljima s prebivalištem na području 12 naselja u sastavu Grada Sinja.

Pravo na korištenje socijalne samoposluge imaju radno nesposobni samci u evidenciji Centra za socijalnu skrb Sinj, obitelji s četvero i više djece, te jednokratno i povremeno obitelji koje su se zbog nepredviđenih i nenadanih okolnosti našle u teškoj socijalnoj situaciji zbog bolesti, smrti, gubitka posla i sličnih ugroza. Korisnici dolaze na izravni poziv Crvenog križa, a na preporuku Grada Sinja, Udruge Srma i drugih nadležnih ustanova i udruga.

Rad socijalne samoposluge Grada Sinja financirao je dijelom Grad Sinj proračunskim sredstvima u ukupnom iznosu od 122.000,00 kn. Najvećim dijelom ju je punilo Gradsko društvo Crvenog križa Sinj iz svojih donacija, a više od četvrtine podijeljene vrijednosti čine donacije građana na humanitarnim akcijama koje su organizirali Udruga Srma i GDCK Sinj, akcija ”72 sata”, učenici sinjskih škola i drugi lokalni donatori. Za potrebe socijalne samoposluge Udruga Srma u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sinj provela je u pet godina ukupno 36 humanitarnih akcija prikupljanja hrane i higijenskih artikala u 4 sinjska prodajna centra, Kaufland, Studenac, Tommy i Konzum, na kojima su naši sugrađani donirali robe u vrijednosti preko 80.000,00 kn. Sudjelovalo je ukupno 58 volontera sa 680 volonterskih sati odnosno 231 dolazak – volonteri Udruge Srma, Gradskog društva Crvenog križa Sinj, Centra Juraj Bonači Područnog odjeljenja Sinj, volonteri Izviđačkog odreda Vitezovi i Izviđačkog odreda Malin, volonteri iz Kluba žena liječenih na dojci Sinj i Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Sinj, te učenici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića. Pomogli su i učenici sinjskih srednjih škola i drugi volonteri koji su u pet akcija ”72 sata bez kompromisa” od 2016. do 2020. prikupljali artikle za socijalnu samoposlugu u vrijednosti oko 24.000,00 kuna. Velike donacije Socijalnoj samoposluzi Grada Sinja donirali su DM i Croatia osiguranje d.d. Tijekom proteklih pet godina pomoć su prikupljali i učenici osnovnih škola s područja Grada Sinja, kao i drugi donatori.

Novčane uplate za nabavku artikala za Socijalnu samoposlugu Grada Sinja vrše se na poseban račun Gradskog društva crvenog križa Sinj: IBAN: HR2223600001501708869. Sve informacije o radu ove socijalne samoposluge dostupne su na Facebook profilu Socijalna samoposluga Grada Sinja.

Spominjući se i na ovaj način naših zajedničkih humanitarnih aktivnosti, koristimo prigodu da zahvalimo svim građanima i pravnim osobama na njihovim donacijama i ujedno ih pozivamo da svojim prilozima i dalje nastave podupirati rad socijalne samoposluge kako bi olakšali teške socijalne uvjete u kojima se nalaze naši socijalno najugroženiji sugrađani, sve u nadi da će i oni u najskorije vrijeme iznaći načina da sebi i svojim obiteljima osiguraju bolji život. Pridružite nam se u ovoj humanitarnoj aktivnosti!

Grad Sinj

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj

Udruga Srma

Sinj, 12. studenog 2020. godine