O volontiranju u malim sredinama

26.09.2022. - Naši volonteri - Novosti

26.09.’22

Kada je sredina mala i svatko svakoga zna, sve se čini lakše. Kako se volontira u manjim sredinama i koje su prednosti, ali i nedostatci?  Kako sve to izgleda kazao nam je kroz razgovor volonter Nikola Turudić.

UKRATKO NAM SE PREDSTAVITE: ŠTO RADITE, ONO ŠTO ŽELITE ISTAKNUTI I PO ČEMU STE POZNATI?

Moje ime je Nikola Turudić, dolazim iz Vrlike, radim kao voditelj projekta Zaželi – projekt zapošljavanja žena – faza II. Volim pomagati i to činim kada sam u prilici.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRATE?

Volontiram kad god je neka aktivnost pri gradu Vrlici, bilo da se radi o organizaciji događaja ili potreba lokalnih organizatora. Vrlika je jako mala sredina i tu uskačemo svi, želimo se što bolje prezentirati i organizirati događaje koji će biti za pamćenje.

ZAŠTO VOLONTIRATE I KAKO TO UTJEČE NA VAŠ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

Smatram da pomaganje drugim ljudima, pogotovo potrebitima, čovjeku puni srce, oplemenjuje ga i ispunjava.

ŠTO NA VAŠE VOLONTIRANJE KAŽE VAŠA OBITELJ, PRIJATELJI, KOLEGE I OKOLINA?
Od strane moje obitelji imam potpunu podršku, kao i od prijatelja i kolega.

Velik broj mojih prijatelja su i sami volonteri.  Živimo u maloj sredini i nije to tako idilično kako se čini, ali se trudimo biti od pomoći jedni drugima.

KOJA VAM JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMATE LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ DA PODIJELITE S NAMA?

Svaka aktivnost mi je podjednako draga, uvijek se dogodi neka smiješna situacija po kojoj taj događaj pamtimo. Ovako na prvu uvijek blokiram i ne mogu baš sjetiti, ali gdje ima puno ljudi događaju se smiješne stvari.

IZ VAŠEG ISKUSTVA MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO, KOJE IM KASNIJE MOŽE POMOĆI U ŽIVOTU, ALI I PRI ZAPOŠLJAVANJU?

Naravno da može, a ako se pri tome još i bolje osjećaš onda je to dvostruka dobit za sve. Kroz volontiranje možeš puno toga spoznati i naučiti pa i to što ti odgovara ili ne odgovara za budućnost.

JE LI VOLONTIRANJE ZA VAS POZITIVNA STVAR I BISTE LI GA PREPORUČILI DRUGIMA?

Volontiranje  je za mene jako  pozitivna stvar i rado ću volontirati dok god budem mogao. Isto tako pozivam sve svoje znance da se uključe.

ŠTO BISTE IM PRI TOME REKLI?

Svakom od nas znači bilo kakav način pomoći i ako možemo pomoći mislim da se ne treba puno misliti jer kada mijenjaš sebe, mijenjaš i svijet i okolinu.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić