Marija Đula- volontirajte, preporodite se

05.04.2022. - Naši volonteri - Novosti

05.04.’22

Predstavljamo mladu volonterku, vedru i veselu koja kaže da se volontirajući preporodila.

KRATKO NAM SE PREDSTAVITE:

Ja sam Marija Đula. Dolazim iz Otoka. Pohađam srednju strukovnu školu bana Josipa Jelačića, smjer komercijalist. U slobodno vrijeme volim uživati sa svojom obitelji, prvenstveno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama te nećacima.

OD KADA, GDJE I KOLIKO ČESTO VOLONTIRATE?

Volontiram od prošle godine, točnije od 9-og mjeseca, kada sam se i prijavila kao volonter  u Udrugu Srma. Volontiram kad mi se god pruži neka prilika, otprilike to bude jednom mjesečno.

ZAŠTO VOLONTIRATE I KAKO TO UTJEČE NA VAŠ ŽIVOT I SVJETONAZOR?

Meni je odmalena bilo zakon volontirati, i jako mi je to lijepo. Općenito sam druželjubiva osoba i volim provoditi vrijeme s ljudima i upoznavati nove ljude i stjecati nova iskustva. Na mene to utječe pozitivno, mogu reći da sam se preporodila.

ŠTO KAŽE OKOLINA, RODITELJI I PRIJATELJI NA VAŠE VOLONTIRANJE?

Svi me podržavaju. Neki prijatelji su se čak i uključili u volontiranje, a obitelj mi je baš podrška u svemu.

KOJA VAM JE VOLONTERSKA AKTIVNOST NAJDRAŽA I IMATE LI NEKU ANEGDOTU ILI SMIJEŠNI DOGAĐAJ ZA PODIJELITI S NAMA?

Općenito pamtim sve, i svaka aktivnost ima neku svoju čar. A sad se ne mogu sjetiti neke najsmješnije, meni je inače uvijek sve smješno i veselo. Ja se uvijek smijem. Upoznaš nove ljude ali i druge volontere. Na akciji Dan narcisa smo dijelili letke i u tom kontaktu s ljudima vidiš i neke koje dugo nisi vidio na taj način probijaš i svoje unutarnje barijere prije nikada ne bi nekome prišla bez nekoga razloga, uvijek bi ostala po strani, a sad kad imaš neki razlog uvijek je lakše.

MOŽE LI VOLONTIRANJE POMOĆI MLADIM LJUDIMA DA STEKNU ŽIVOTNO I RADNO ISKUSTVO KOJE IM KASNIJE MOŽE POMOĆI U ŽIVOTU I PRI ZAPOŠLJAVANJU?

Može, prvenstveno iz razloga jer ti je iza lakše razgovarati s ljudima. Prvo ćeš nekome prići radi neke sitnice, a iza ćeš upasti u neki razgovor s tom osobom. Kad već imaš iskustva u tim nekim stvarima, iza je sve nekako lakše. Općenito izlaziš iz svoje komfor zone i naučiš neke nove poslove raditi.

JE LI VOLONTIRANJE ZA VAS POZITIVNA STVAR I BISTE LI GA PREPORUČILI DRUGIMA?

Definitivno je pozitivna stvar, i svakako bi to svima preporučila, volontiranjem se preporodiš.

ŠTO BI IM PRI TOM REKLI?

Da se odvaže, volontiraju i preporode jer će to jako dobro utjecati na njih, a i na ljude oko njih.

JESTE LI SE IKAD PRIDRUŽILI U VAŠ ŠKOLSKI VOLONTERSKI KLUB?

Jesam, ali do sada nisam nikako bila, ali je prije u osnovnoj školi bio volonterski klub Otok i tu sam sudjelovala kad god bi stigla. Zbog toga sam se i ovdje prijavila. Sad mi je ovdje lakše jer je i škola u Sinju. Profesorica Helena Balajić ima jako puno tih akcija pa smo joj rekli da nas na sve zove jer je to nama super.

KAKO STIGNETE USKLADITI VOLONTIRANJE I ŠKOLSKE OBAVEZE?

Sve se može kad se hoće. Treba se dobro organizirati da sve možeš stići, ali sve se može. Ništa ne pati. Uspjeh u školi je vrlo dobar i zagarantiran.

Razgovor vodila: Dijana Filipović-Grčić